Vinkkejä ensikertalaisille kodinostoon

Kerrostalot Helsinki

Kun pankki myöntää luvan suurelle lainalle, on moni ensikodin ostaja innoissaan. Rahoitus on kunnossa, mutta ensimmäiseen unelmakotiin ei kuitenkaan kannata sortua. Mistä ensikertalaisen kannattaa lähteä liikkeelle?

Asuntoa ei tietenkään voi hankkia ilman pääomaa. Mikäli olet jo saanut lainapäätöksen, on liikkeellelähtö helpompaa. Muussa tapauksessa joudut vielä miettimään rehellisesti omaa rahatilannettasi. Säästöjen kartuttaminen voi tuntua turhauttavan kaukaiselta, mutta oman kodin tarve tuskin on poistunut muutaman vuoden päästä kun säästötavoite on saavutettu. Oma rahatilanteeesi määrittää myös asuntoasi. Et saa upouutta taloa ilmaiseksi ja halpaan asuntoon voi mennä yllättävän paljon rahaa, jos haluat muuttaa sen mieleiseksesi. Muista, että oman kodin ei tarvitse olla täysin uusi ja valmis heti ensimmäisenä päivänä ellei rahatilanteeseesi sitä salli. Kotisi muuttuu ja kasvaa sinun kanssasi, mikäli niin haluat.

Kartoita tarpeesi ja tutustu

Moderni keittiö

Oman kodin tarve voi tuntua pakottavalta. Tiedät että haluat kodin, vaan millainen koti on juuri sinulle sopiva? Älä mieti vain tätä hetkeä, vaan myös pidemmälle tulevaisuuteesi. Kodissa on tarkoitus asua jopa yli 20 vuotta, joten elämäntilanteesi tulee muuttumaan. Mitä tarpeita on nyt ja mitä tulevaisuudessa? Saatko niistä selkeät suunnitelmat? Vaikka tavoitteena voi nyt olla lapsille omat huoneet, entäs jos he kymmenen tai viidentoista vuoden päästä eivät ole enää kotona? Onko talossa sitten paljon tyhjää tilaa turhana ja talo liian kallis asua? Onko tarkoitus asua tällä paikkakunnalla myös mahdollisesti työpaikan vaihtuessa?

Millainen on asuinympäristösi ja työtilanteesi? Määrittävätkö ne missä asuntosi tulee sijaita, mikä olisi ihanteellinen asuinalue ja mitä muuta voisit harkita? Osa kysymyksistä voi tuntua mahdottomilta tai kaukaisilta, mutta niiden avulla saat ajattelemista ja löydät ehkä kaikista unelmistasi sen yhden yhteisen ajatuksen, jota toteuttaa. Kun kartoitat tarpeitasi, älä tyrmää muita vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi haluta takkahuoneen ja puulämmityksen, mutta luovutko hyvästä sijainnista ja sopivasta tilasta, jos se ei täytä näitä vaatimuksia? Mieti siis mistä olet valmis luopumaan ja mikä on ehdoton.

Etsivä löytää

Jokainen muistaa varmaan ensimmäisen oman asuntonta tai ainakin joskus kokeneensa hankaluuksia asunnon löytämisessä. Omaa kotia etsiessä menee myös aikaa ja vaivaa. Voit tutustua netissä lupaaviin kohteisiin ympäri Suomea. Lähde rohkeasti asuntonäyttöihin. Vertaile erilaisia kohteita keskenään ja pidä myös omat ajatuksesi mukana. Älä suotta kiirehdi ja ihastu ensimmäiseen kohteeseen, vaan tutustu myös muihin. Vaikka sait lainapäätöksen, ei oman kodin tarvitse löytyä heti. Isoon päätökseen saat käyttää aikaa. Tutustu hintoihin ja mieti mitä mahdolliset remontit maksaisivat.

Eri asuinmahdollisuudet

Haaveiletko omakotitalosta vai osakkeesta? Asuisitko paritalossa, kerrostalossa tai vaikka keskellä metsää? Kiertele eri vaihtoehtoja, jotka täyttävät omia ehtojasi edes osin. Saat näkemystä eri vaihtoehdoista. Ole rehellinen myös omasta osaamisestasi ja tunteestasi. Ymmärrätkö talotekniikkaa, pystytkö oikeasti tekemään esimerkiksi pintaremontin itse ja onko esimerkiksi huonejärjestys sinulle toimiva. Millä tavalla talo kuluttaa ja paljonko se maksaa? Mieti esimerkiksi lämmitystä, kiinteistöveroa, mahdollista pihaa ja sen kunnossapitoa.

Korjauksia, remontteja ja asunnon kunto

Tietysti haluat asuinkuntoisen kodin. Onko kohteeseen tehty tarkastuksia? Mieti mitä raportit kertovat ja ovatko korjauskehoitukset toteutettavissasi. Pienestäkin asunnosta voi tulla varsinainen rakennusprojekti, mikäli edessä on putki- ja pintaremontti. Tutustu mahdolliseen taloyhtiöön. Mitä taloyhtiö on toteuttanut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja mitä suunnitelmia sillä on tulevaisuudelle? Taloyhtiö voi esimerkiksi suunnitella ulkosivuremonttia tai muuta, josta sinun on hyvä olla tietoinen ennen muuttoa. Mikäli ostat omakotitaloa, tutustu tarkasti sen kuntoon. Kuntoraportti tai edelliset omistajat voivat kertoa paljon talon historiasta ja korjaustarpeista. Kysy rohkeasti ja selvittä asiaa, mikä jää vaivaamaan. Älä luovu lupaavasta kohteesta muutaman virheen takia, sillä virheetöntä kotia tuskin on olemassakaan.

Mikäli päätät rakennuttaa itsellesi kodin, tee suunnittelu rauhassa ammattilaisten kanssa. Tähdätkää pitkäaikaiseen asumiseen. Jos halajat talopakettia, tutustu malleihin ajan kanssa. Suunnitelmia voi aina muuttaa, mutta valmista ei. Jos tutuillasi on valmistalo, juttele myös heidän kanssaan. Omasta kodista on helpottavaa jutella tuttujen kanssa. Ehkä heillä on neuvoja tai mielipiteitä, joita et tullut ajatelleeksikaan. Virheistä oppii ja niitä kohtaa varmasti jokainen oman kodin omistaja.