Omakotitalon kunnossapito talvea varten

Omakotitalo

Omakotitalossa asuminen on mukavaa. Se takaa oman rauhan ja yksityisyyden. Lisäksi omassa talossa ja talon pihalla on mukava touhuilla kaikenlaista. Omakotitalo vaatii kuitenkin säännöllistä huoltamista, kuten tietysti kaikki muutkin rakennukset. Omakotitalossa tosin vastuu jää yksinomaan talon omistajalle. Omakotitalossa asumiseen liittyy kaikenlaista erilaista kunnossapitoon liittyvää työtä, milloin mihinkin liittyen. Huoltotöissä tärkeää on säännöllisyys, jotta suurempia remonttitarpeita ei ainakaan ihan yllättäen pääsisi syntymään. Toisaalta, huoltotöitä säännöllisesti harjoittamalla on mahdollista myös ennakoida ja ajoittaa kaikki suuremmat remonttityöt itselle sopivaan ajankohtaan. On erityisen tärkeää muistaa vuodenaikojen ja myös sään vaikutus omakotitalon huoltotarpeisiin. On kannattavaa panostaa omakotitalon kunnossapitoon talven tuloa varten, sillä silloin sääolosuhteet ovat meillä täällä Suomessa melko karut ja vaihtelevat, ja se saattaa aiheuttaa erilaisia haasteita, varsinkin jos siihen ei ole ennalta varautunut. Siksi olisikin tärkeää ottaa jonkinlaiseksi tavaksi tai rutiiniksi omakotitalon jokasyksyinen huoltaminen tai edes tarkastaminen huollon varalta. Ja tämä olisi hyvä hoitaa siten, että huolto olisi mahdollista suorittaa ennen talven ja siihen liittyvien sääilmiöiden yhtäkkistä ilmaantumista.

Muista ainakin nämä asiat omakotitalon kunnossapidossa talvea varten!

Kuten autoakin huoltaessa, voi olla järkevää ottaa käyttöön myös oman kodin huoltoon liittyvä huoltokirja, johon kirjataan, minkälaisia kunnossapitotöitä on tehty milloinkin. Näin pysytään paremmin kartalla siitä, mitä hommia on hoidettu viimeksi ja mitä ehkä tulisi seuraavaksi ottaa työn alle. Huoltokirjasta on myös tarvittaessa helppo tarkistaa, milloin jokin tietty toimenpide on viimeksi suoritettu. Huoltokirjaan olisi hyvä merkitä pienetkin korjaus- ja huoltotyöt, sillä ne saattavat helposti kiireisessä arjessa unohtua. Ennen talvea kannattaa ensisijaisesti muistaa tarkistuksen tekeminen talon ulko- ja sisäpuolella. Mikäli silmiin osuu mitään huoltoa vaativaa, olisi ne asiat vähintäänkin hyvä kirjata itselleen ylös. Tämän lisäksi kannattaa tarkistaa sadevesijärjestelmien ja salaojien toiminta sekä tarvittaessa puhdistaa sadevesikourut roskista ja lehdistä ennen lumien tuloa. Tärkeää olisi huomioida myös lämmöntuottolaitteiden sekä ilmanvaihtolaitteiden toiminta sekä erilaisten sähkö- ja turvalaitteiden toimivuus.

Talvella huomioitavat asiat

Hyvä varautuminen talveen vähentää omakotitalon kunnossapitotöiden tarvetta talviaikana. Talvella on kuitenkin omia muistettavia ja hoidettavia asioita talon huoltotöihin liittyen, joten on tärkeää, ettei syksyllä hoitamatta jääneet työt aiheuta lisää ongelmia. Talviaikaan eniten työtä aiheuttaa lumityöt. Toisinaan lunta voi tulla paljonkin ja se tulisi saada nopeasti raivattua pois muun muassa kulkuväyliltä, terasseilta ja rakennusten katoilta. Tämä olisi tärkeää hoitaa mahdollisimman ripeästi erityisesti niissä tilanteissa, joissa lunta vaan sataa koko ajan lisää, sillä myöhemmin paksua lumikerrosta voi olla huomattavasti vaikeampi siirtää. Lumentuloon voi pyrkiä varautumaan myös esimerkiksi asentamalla ennen talvea erilaisia suojia niihin paikkoihin, joihin ei halua lumen pääsevän. Esimerkiksi terassin kaivaminen lumen alta voi tuntua toivottomalta ja sen yhteydessä saattaa helposti tulla pohtineeksi, miten siltä voisi välttyä. Hyvä ratkaisu tähän ongelmaan voisi olla katoksen rakentaminen ennen talvea. Näin lumi ei pääsisi alkuunkaan satamaan terassille, eikä sitä silloin myöskään tarvitsisi kaivaa esiin kinoksen alta. Terassin katoksen rakentamisessa kannattaa käyttää säänkestävää sekä muutenkin kestävää materiaalia ja erityisen hyvä vaihtoehto on kennolevy.

Kennolevyt

Voi käyttää kennolevyjä kaikkiin tarpeisiin niin kodin ulkopuolella kuin sisälläkin. Kennolevy on kestävyytensä ansiosta sopiva erityisesti Suomen sääolosuhteisiin. Sitä voi käyttää esimerkiksi pihakatoksissa, näköesteenä, terassin tuulensuojana tai vaikkapa suihkuseinänä. Omakotitalon talvikunnossapitoa ajatellen kennolevy on oiva ratkaisu sääsuojan rakentamiseen juuri sinne, missä suojaa eniten tarvitaan. Talvea varten voi olla esimerkiksi järkevää rakentaa pieni pihakatos, jonka alle saa näppärästi kaikenlaista ulkona säilytettävää tavaraa suojaan. Katoksessa voi hyvillä mielin talven yli säilyttää vaikkapa kukkaruukkuja ja muita puutarhatarvikkeita tai polkupyöriä. Siis kaikkea sellaista tavaraa, mikä ei mene miksikään lämpötilan painuessa pakkasen puolelle. Pihakatoksesta voi myös helposti kesken talvenkin hakea tavaraa, mikäli tarvetta tulee. Toki tähän liittyen tulisi muistaa pitää yllä kulkuväylää pihakatokseen, eikä päästää hankea kasvamaan ainakaan liian korkeaksi, jolloin sinne pääseminen muuttuisi hankalammaksi. Pihakatoksen lisäksi kennolevyistä saisi rakennettua myös kätevän tuulensuojan, joka samalla myös estäisi lumen kasaantumisen esimerkiksi terassille. Ja mikäli näitä asioita ei enää ehdi toteuttaa ennen tulevaa talvea, ei hätää, sillä aina tulee seuraava.