Huomioi nämä asiat ennen keittiöremonttia

Keittiöremontti

Jos köökin laatat ovat värikkäältä 70-luvulta ja kaapin ovet repsottavat saranoillaan, on aika tehdä keittiöremontti. Keittiöremontti tarjoaa ratkaisun myös säilytystilan ja työskentelytasojen puutteeseen, ergonomisiin haasteisiin, epätaloudellisesti sijoiteltuihin kodinkoneisiin ja kuluneisiin pintoihin.

Keittiöremontin voi teettää omaksi ilokseen. Keittiöremontilla voi lisätä myös asunnon houkuttelevuutta mahdollisten ostajien ja vuokralaisten silmissä. Jos ihmisellä on mielessään kodinosto, kiinnittää hän huomiota varsinkin keittiön toimivuuteen ja valoisuuteen. On ihmisiä, jotka etsivät ostaakseen ensisijaisesti remonttikohteita, mutta monet toivovat pääsevänsä mahdollisimman ”valmiille”. Asunnon hinta voi olla jopa useita satoja tuhansia euroja, joten ostajaehdokkaita ei ilahduta tieto keittiöremontin aiheuttamasta, ehkä jopa kymppitonnin lisälaskusta.

Keittiöremonttiin kannattaa valmistautua huolella. Lue tästä esimerkkejä asioista, mitkä kannattaa huomioida ennen keittiöremontin aloittamista!

Keittiöremontti alkaa suunnittelusta

Remontoidu keittiö

Keittiöremontti alkaa suunnitteluvaiheesta. Sen aikana kartoitetaan kaikkien talon asukkaiden toiveet, käytettävissä olevat varat, paikkakunnan urakoitsijoiden hintataso ynnä muut yksityiskohdat.

Listaa toiveet työtasojen korkeudesta, uusien kodinkoneiden hintatasosta ja energiatehokkuudesta, kaappien väreistä ja ovien avautumissuunnista, pistorasioiden määrästä ja esimerkiksi pesualtaiden määrästä ylös. Jos teet keittiöremontin itse, voit palata tähän listaan aina tarvittaessa. Jos päätät hyödyntää keittiökalusteita myyvän liikkeen suunnittelupalvelua, on tämä lista hyvä pohja keittiösuunnittelijan työlle.

Huomaa, että ”ilmainen suunnittelutapaaminen” sisältyy yleensä kalusteliikkeen hinnoitteluun. Tilasuunnittelun ammattilaisten palvelukset maksetaan kyllä tavalla tai toisella, mutta hyvä suunnittelutyö voi olla hintansa väärti. Keittiösuunnitelmia työkseen tekevä ammattilainen osaa kartoittaa tarpeesi ja tehdä niiden perusteella alustavat kaluste-, työtaso- ja kodinkonevalinnat. Saat yksilöllisen suunnitelman, mitä seuraamalla uusi keittiösi on ergonomialtaan, turvallisuudeltaan, laadultaan ja käytettävyydeltään huippuluokkaa. Kun visuaaliset ja teknologiset ratkaisut ovat juuri toiveittesi mukaisia, ei mikään yksityiskohta jää harmittamaan, vaan keittiö toimivine ratkaisuineen ilahduttaa vielä vuosienkin päästä. 

Keittiöremontti itse vai avaimet käteen -pakettina?

Mikään ei estä suunnittelemasta uutta keittiötä itse. Voit myös asentaa kaapit, laatat, laminaatit ja työtasot itse. Vain sähkö- ja putkityöt on teetettävä ammattilaisilla. 

Helpoin mahdollinen keittiöremontti on avaimet käteen -paketti. Silloin sinulle ei jää kuin laskun maksamisen vaiva. Avaimet käteen -pakettina teetetty keittiöremontti on myös se kallein vaihtoehto. 

Kompromissi on tilata urakoitsijalta osa työvaiheista ja tehdä itse loput. Voit säästää rahaa esimerkiksi purkamalla vanhan keittiön itse. Vaikka et olisi remonttialan ammattilainen, osaat varmasti asentaa uusien keittiönkaappien rungot, maalata seinät ja vaihtaa muovimaton. Muovimaton lisäksi lattiamateriaaliksi käy myös laminaatti tai laatta.

Tapoja tehdä keittiöremontti hieman edullisemmin

Kun puhutaan keittiöremontista, tarkoitetaan usein urakkaa, minkä aikana pannaan kaikki uuteen uskoon. Voit tehdä (tai teettää) keittiöremontin hieman edullisemmin, kun et uusi aivan kaikkea. 

Otetaan esimerkiksi välitilan laatoitus. Välitilan laatat voi maalata kaakelimaalilla, joten purkutöihin ei ole välttämätöntä ryhtyä. Myös keittiön kaapit ja kaappien ovet voi maalata. Älä kuitenkaan ala sutia maalia oviin, ennen kuin ne on karhennettu. Ruiskumaalaus tuottaa siisteimmän lopputuloksen.

Keittiön sisäkattokin kannattaa maalata, sillä varsinkin vaalea maali tuo valoisuutta ja avaruutta koko tilaan. Lattiakin voi piristyä pelkällä maalauksella, riippuen tietenkin lattiamateriaalista. Muovimattoa ei oikein voi maalata, eikä laminaattilattiakaan yleensä kannata alkaa maalata. 
 
Jos vaihdat kaapinovet tai (ehjät) kodinkoneet, yritä saada ne kaupaksi nettikirppiksillä. Näin saat rahaa keittiöremonttia varten. Nettikirppiksiltä kannattaa etsiä myös ostettavaa, kuten työtasoja ja uusia vetimiä. Kodinkoneet kannattaa ostaa uusina ja mahdollisimman energiatehokkaina. Esimerkiksi vanhat arkkupakastimet ovat melkoisia energiasyöppöjä. Energiatehokkailla kodinkoneilla säästät rahaa ja luontoa pitkässä juoksussa. 
 
Muista myös kilpailuttaa kodinkoneliikkeet, kalusteliikkeet ja sähköasentajat ynnä muut urakoitsijat! Urakoitsijoiden tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin, jotta voisit hakea töistä kotitalousvähennystä. Kotitalousvähennystä ei saa sijoitusasunnon keittiöremontista, mutta sillä voi säästää jopa tonneja oman kodin keittiön remontissa.